Sunucu yönetimi, web sunumu yapan bilgisayarların yönetilmesi işlemidir. Orta ve üst düzeyde bilgi teknolojileri yönetimi deneyimi gerektiren işlemler, fiziksel ve yazılımsal yöntemlerle gerçekleşen işlemler, web sitelerinin yayınlanması için gerekli işlemlerdir.
Sunucu Nedir?
Web siteleri, bir kaynaktan yayınlanan yazılımlardır. Yayını yapan kaynak da kullandığımız bilgisayarlar gibi bir makinedir. Bu makine sürekli erişime açık bir hat üzerinden global DNS sunucularına bağlı olarak kullanıcıların oraya bağlanmasını bekler. Kullanıcı web sitesinin alan adını web tarayıcısına yazdığında, DNS sunucusu alan adının benzersiz IP adresi yordamı ile kullanıcıyı sitenin yayınlandığı makineye aktarır. Makine, kullanıcıya sunulduğu biçimde siteyi bağlanan kullanıcıya aktarır. Sunucular, ağır kullanım koşulları için geliştirilmiş özel bilgisayarlardır ve yalnızca web yayını için değil, e-posta yayını, yazılım yayını ve benzeri amaçlar için de kullanılırlar.
Sunucu Nasıl Çalışır?
Sunucular da kişisel bilgisayarlarımızla aynı donanım yapısına sahiptir. Her sunucu bir anakart üzerine kurulu sistemden oluşur. Sunucu makinelerinde konvansiyonel bilgisayarlarda kullanılan işlemciler kullanılabileceği gibi, özel işlemciler de kullanılabilir. Ancak sunucuların ortak özelliği hiç kapanmayan makineler olmasıdır ki, bu sebeple anakartları ve veri depolama üniteleri sunucularda kullanılmak üzere üretilir.
Sunucuların Bileşenleri
Bir sunucu;
- Gövde (kasa)
- Ana kart
- İşlemci
- Hard Disk
- Ram
- Depolama ünitesi
- Ağ arabirimi
Bileşenlerinden oluşur. Elbette sunucularda bağımsız görüntü işlemciler ve monitörler olmadığı gibi, kişisel bilgisayarda olduğu gibi her sunucunun klavye ve mouse gibi giriş arabirimleri ve veri giriş portları yoktur. Multimedya özellikler de sunucu makinelerinde yer almaz. Tabii bu durumda sunucunun yönetilmesi için özel bir sistemin var olduğu gerçeği ortaya çıkacaktır. Sunucu bilgisayarları rack ismi verilen dolaplarda bütünleşik birer kaynağa bağlıdır. Bu kaynak elektrik beslemesini yapar ve tüm bilgisayarlar bu veri aktarım sistemi üzerinden yazılım aracılığıyla yönetilir.
Sunucularda İşletim Sistemi
Sunucular;
- Windows
- Linux
İşletim sistemlerine sahip olabilir. .NET dosya sistemine sahip ASP yazılım dili ile üretilmiş sitelerin çalıştırılabilmesi için Windows, Php yazılım dili ile üretilen siteler için sunucunun Linux olması gerekir. Çalışma prensipleri ki sunucu tipinde farklı olsa da, Windows sunucularda belli bir seviyeye kadar PHP çalıştırılabilir. Ancak en verimli çalışma şartlarına kendi yazılımını kullanarak ulaşabiliriz.
Elbette bir sunucuda işletim sistemi kurulmuş olması onun otomatik olarak yönetilmesini sağlama sunuculara işletim sistemleri dışında bir çok farklı uygulamanın daha kurulması gereklidir. Protokol yazılımları, güvenlik yazılımları, ağ yazılımları ve diğer yazılımların sisteme kurulması ve yönetilmesi için ise sunucu yönetim panelleri ve SSH terminali kullanılır.
SSH Nedir?
Secure Shell tanımının kısaltması olan SSH, sunucuların DOS işletim sistemine benzer bir komut sistemi ile yönetilmesi uygulamasıdır. SSH terminal arayüzleri, işletim sistemi ile birlikte gelir ve ek bir kurulum gerekli değildir. Ancak, SSH kullanabilmek için ileri düzeyde yazılım dilli ve donanım bilgisi gereklidir.
Kontrol Panelleri
SSH kullanamayan kullanıcılar ve sunucuları görsel olarak yönetmek isteyenler için ise sunucu yönetim paneli yazılımları bulunmaktadır. Bu yazılımlar %80 oranında sunucuların kendi üzerinden yönetilmesine imkan sunar. Basit bir giriş protokolü olan sunucu yönetim panellerine bir internet sitesine bağlanır gibi bağlanır ve web uygulaması ile sistemi yönetebilirsiniz. Ancak, yönetim panelleri tüm işlemlere izin vermez ve sunucu yönetimi yapacak kişilerin yine de SSH bilmesi gerekecektir.
Sektörde Yaygın Kullanımı Söz konusu olan Sunucu Yönetim Panelleri;
- Plesk
- Cpanel
- Direct Admin
- Maestro
- Webmin
- Vesta
- Open Panel
- SysCP
- Gnupanel uygulamalarıdır. Bu paneller dışında onlarca panel yazılımı söz konusu olmakla birlikte, sırasıyla yaygın kullanım oranlarına göre liste yukarıdaki gibidir.
Sunucu Yönetimi Maliyetleri
Sunucu yönetimi, bizzat yapacak olsanız dahi belli maliyetleri içerir. Sunucuların üzerine kurulacak yazılımları ve diğer uygulamaların birçoğu ücrete tabidir. Örneğin, bir sunucunun çalışabilmesi için gerekli olan işletim sistemini Linux olarak seçip, Apache server şeklinde yapılandırarak hiç ücret ödemeyebilirsiniz. Ancak, sunucuların daha hızlı çalışmasını sağlayan LiteSpeed eklentisi ve kuracağınız hemen her güvenlik duvarı ücretli uygulamalardır. Ayrıca DDOS atak engelleyiciler, spam koruyucuları ve özel uygulamalar da ücrete tabidir. Bu nedenle her sunucu için fiziksel sahip olma ve hat maliyetlerinin yanı sıra ortalama 100 dolar kadar uygulama maliyeti minimum maliyet olarak değerlendirilebilir. Yeni dönemde Cloud sunucularda bu uygulamalar paylaşımlı verilerek maliyet avantajı sağlanmaya çalışılsa da, elde edilen maliyet avantajı oldukça sınırlıdır.
Bir firma tarafından sunucunuzun yönetimi ise bu bahsettiğimiz sabit maliyetlerin yanı sıra katlanacağınız bir işçilik maliyeti anlamına gelecektir. Her firma farklı fiyatlar veriyor olsa da, yönetimli sunucu hizmetleri yönetimsiz planların ortalama 3 katı fiyatlara sahiptir ki, ayrıca uygulamalar için de ücret ödenir.
Sunucu ile Web Host’in Farkı Nedir?
Sunucu, web hosting’in üzerine kurulduğu bilgisayardır. Sunucu makineleri üzerinde belirli bir alan tam yönetimli biçimde kullanıcıya sunulur ve sunucu ile ilgilenme görevi web hosting firmasına ait olur. Ancak bu sistemin sistem kaynağı sınırlaması gibi ciddi bir eksiği söz konusudur. Paylaşımlı hosting sistemlerinde, başta e-ticaret siteleri olmak üzere pek çok site verimli çalışamaz.
Sunucular üzerine daha az sayıda veya tek bir site kurmak, sitenin mükemmel çalışması için uygun davranıştır. Ancak bu durumda sunucunun profesyonel biçimde yönetilmesi gerekir ve yukarıda bahsettiğimiz maliyetlerin ortaya çıkması söz konusudur.
Kobisi İle Sunucu Yönetimi Hazır
Kobisi, kullanıcılarına mükemmel web barındırma hizmetini, sistem ile birlikte sunar. Sunucunuzun bileşenler, fiziksel özellikleri gibi konuları dert etmenize gerek yoktur. Biz sizin için sunucuların en iyi şekilde çalışmasını sağlar ve sizi bu dertten kurtarırız. Hemen Kobisi üyesi olun, e-ticarette liderliğe geçin.