Site Haritası (Sitemap) Nedir?

Web sitelerinin alt sayfalarını ve sayfa yollarını, indeksleme araçlarına gösteren belgelere Site Haritası – Sitemap denir. Bu sayfalar sayesinde arama motorlarının tarama araçları siteleri çok daha kolay indeksleyebilir. Bu parametre SEO (arama motoru optimizasyonu) unsurlarının önemli kalemleri arasında yer alır.

Site Haritası, bir web sitesinin kök alan adı altında yer alan tüm kaynaklarının arama motoru ve diğer indeksleme araçlarına gösterilmesi için kullanılan kaynaktır. XML formatında yayımlanan bu sayfa içerisinde sayfa sahibinin taratmak istediği tüm alt sayfalar birbirine bağlı olsa da olmasa da tarayıcı araca gösterilebilir. Tarama araçları normal koşullarda bir sayfa diğerine doğrudan link ile bağlı değilse tarama yapmayacaktır. Oysa site map kullanır ve alt sayfaları burada işaretlerseniz herhangi bir link olmasa dahi sayfalar indekse dahil edilebilir. Site map için kabaca bir yol haritası demek yanlış olmaz.

Site Haritası Nasıl Yapılır?

Sitemap’ler, XML veya html formatında yayımlanabilir. Ancak XML genel formattır. Bu formatı elde edebilmek için yerleşik uygulamaları kullanabilir, html sitemap oluşturma sitelerini kullanabilir veya elle haritanızı oluşturabilirsiniz. Otomatik oluşturucularla harita hazırlamak için sadece yönergeleri sisteme girmeniz yeterli olurken, elle sitemap oluşturmak için tüm alt linkleri ayrı ayrı oluşturduğunuz belgeye girmeniz gerekir.

Site Haritası Örneği

Bir site haritası oluştururken aşağıdaki formatı kullanabilirsiniz.

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>

<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>

   <url>

      <loc>http://www.siteniz.com/</loc>

      <lastmod>2005-01-01</lastmod>

      <changefreq>monthly</changefreq>

      <priority>0.8</priority>

   </url>

   <url>

      <loc>http://www.siteniz.com/catalog?item=12&amp;desc=istanbul_tatili</loc>

      <changefreq>weekly</changefreq>

   </url>

   <url>

      <loc>http://www.siteniz.com/catalog?item=73&amp;desc=antalya_cok_guzeldir</loc>

      <lastmod>2004-12-23</lastmod>

      <changefreq>weekly</changefreq>

   </url>

   <url>

      <loc>http://www.siteniz.com/catalog?item=74&amp;desc=antalyada_tatil</loc>

      <lastmod>2004-12-23T18:00:15+00:00</lastmod>

      <priority>0.3</priority>

   </url>

   <url>

      <loc>http://www.siteniz.com/catalog?item=83&amp;desc=yurtdisi_tatil</loc>

      <lastmod>2004-11-23</lastmod>

   </url>

</urlset>

Görüldüğü gibi kaynak kodlar ile manuel olarak site haritası hazırlamak oldukça zordur. Bu nedenle site haritalarını online olarak oluşturmanızda fayda vardır.

Site Haritası ve Rss İlişkisi

Rss, sitede yayımlanan her bilginin anlık olarak yayınını yapar. Kendisi de bir nevi site haritası olan Rss kaynaklarını site haritasının alternatifi olarak düşünmek yine de doğru değildir. Zira google başta olmak üzere tüm arama motorları statik site haritası linkleri ister ve bu sayfaları düzenli olarak tarar. Bu nedenle CMS kullanıyor olsanız dahi, Yoast gibi araçları kullanarak site haritası oluşturmanızda fayda vardır.

Sitemap sahibi olmayan siteler elbette Google tarafından indekslenir. Ancak, Seo parametreleri içerisinde önemli bir yere sahip olan site haritalarının var olması sitenin daha hızlı ve efektif taranmasını sağlar ve diğer araçlarca kolayca indekslenmesi mümkün olur. Basit bir tabirle site haritasına sahip sitelerin çok daha iyi konularda listeleneceğini söyleyebiliriz. Özellikle e-ticret altyapıları için önemli bir özellik olan site haritalarının doğru yapılandırılmış bir yazımlı ile güncellenmelerinde fayda vardır. Kobisi e-ticaret sistemi, tüm sayfaların mükemmel biçimde indekslenmesini sağlayan bu yapıyı standart özellik olarak sunmaktadır. Hemen  Kobisi sistemine dahil olarak bir çok teknik sorunu sonsuza kadar unutabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir