Ters ibraz (Chargeback) Nedir?

Ters ibraz (chargeback) e-ticaret siteniz üzerinden yapmış olduğunuz satış sonrası, kart sahibinin herhangi bir durum nedeniyle harcamaya itiraz etmesi sonucu oluşan durumdur.

Bu itiraz, öncelikli olarak kart sahibi tarafından bankaya iletilir. Banka itirazı siteye bağlı olan sanal pos kuruluşuna iletir ve alışverişe istinaden bir takım belgeler talep eder. Talep edilen belgelerin yetersiz görülmesi halinde, itiraz edilen işlem tutarı işyerinin bankası tarafından bankanın bağlantılı olduğu iş yerinden tahsil edilir ve ters ibrazda bulunan kişinin kredi kartına geri iade sağlanır.

Ters ibraz süreçleri uluslararası bankalar kuruluşları tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle ülkeden ülkeye değişiklik göstermemektedir.

Ters İbraz Durumunda Hangi Belgeler Geçerlidir?

Ters ibraz sebebine göre banka tarafından, iş yeri sahibinden farklı belgeler istenebilmektedir. En sık rastlanılan ters ibraz sebebi, kart sahibinin gerçekleşen işlemi kendisinin yapmadığını söylemesi yönünde olanlardır. Bu tür durumlarda ise istenecek belgeler;

  • Göndermiş olduğunuz mal/hizmetin, kart sahibine teslim edildiğini kanıtlayan nitelikte bir belge (Kargo tarafından imzalatılan teslimat belgesi) Burada en önemli konu belgenin mutlaka kart sahibinin imzasını taşıyor olmasıdır. Aksi durumda belgenin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır.
  • Eğer bir hizmet satışı gerçekleştirildiyse, mutlaka kart sahibinin hizmeti satın almış olduğuna istinaden imzalı bir belge beyan edilmelidir. Bu belgede kart sahibinin adı, soyadı, alışverişi yaptığı kredi kartının ilk 4 ve son 4 hanesi, işlemin tutarı, tarihi, işyerinin adı, alınan hizmetin tanımı vb. bilgilerin olması gereklidir.

Belgelerin tamamı bankaya iletildikten sonra itiraz prosedürünün sonucu işyeri ve banka tarafından belirlenecektir.

İtiraz işleminin kart sahibi için olumlu sonuçlanması durumunda, kart sahibi havale/eft ya da farklı bir kredi kartına iade istesede para iadesi mutlaka itiraz edilen kredi kartına yapılmalıdır.

Ters İbraz Nasıl Engellenir?

İşyerlerinin ters ibraz riskini sıfıra indirmeleri mümkün olmayacaktır. Ancak doğru önlemlerin alınması ve her siparişin incelenmesi durumunda riski minimuma indirmek, ve durumu kontrol altında tutmak mümkün olabilmektedir.

  1. 3D Secure Visa ve Mastercard’ın Elektronik Ticaret için geliştirmiş olduğu bir ortak güvenlik standartıdır.3D Secure olan sanal posları tercih etmeniz ters ibraz riskini azaltacaktır.
  2. Ortalama sepet tutarınızın çok üzerinde siparişler: Eğer kopyalanmış bir kart ile işlem yapılıyorsa sepet tutarı maksimum tutulmaya çalışılacaktır.
  3. Aynı üründen birden çok kez satın alınması
  4. İkinci el olarak satılması kolay olan ürünler (cep telefonu gibi)
  5. Birbirine benzeyen kredi kartı numaraları ile üst üste deneme yapılarak satın alma işleminin gerçekleştirilmesi
  6. Aynı kredi kartı ile farklı son kullanma tarihlerinin denenmesi
  7. Aynı müşteri tarafından defalarca başarısız işlem denemesi
  8. Aynı kredi kartı numarası ile birden fazla işlem
  9. Yurt dışı kredi kartları ile gerçekleştirilen işlemler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir