Hyper Text Markup Language, kısa ismi ile HTML; kaynak kodlarını, web tarayıcılarının okuyabileceği formata dönüştüren evrensel bir yazılım dilidir. Web sitesinin kaynak kodu standardı ne olursa olsun, nihai bir HTML kodlayıcısı ile tarayıcıların okuyabileceği hale getirilmesi sağlanır. Böylece tüm web sayfaları, tüm web tarayıcıları tarafından okunabilir hale gelir.
Web siteleri, bir çok farklı yazılım dili ile inşa edilebilirler. Veri tabanı kullanan dinamik siteler söz konusu olabildiği gibi, statik kodlu siteler de mevcuttur. Bu sitelerin inşası sırasında, Php, Asp ve basit Html yazım dilleri kullanılabilir. İçerisinde uygulama ve dinamik veriler barındıran siteler, basit html ile yazılamaz zira bu sitelerin sürekli yeni bilgi girişleri ile güncellenmeleri söz konusu olduğudan, kaynak kodunun anlık olarak yenilenmesi gerekir ki, bunu yapabilmeyi sağlayan sistem veritabanıdır. Veri tabanları doğrudan html üzerine aktarılmaz. Yazım diline uygun biçimde hazırlanan statik tabloların üzerine veri tabanı bilgileri html olarak kodlanır ve web tarayıcıya gönderilir. Aksi takdirde sitenin okunabilmesi mümkün değildir.
Html Nasıl Kullanılır?
Html (Hiper Metin İşaretleme Dili), son kullanıcıların kolayca kullanabileceği bir yazım dilli değildir. Bunun için temel düzeyde yazılım dili bilgisi gereklidir. Bir çok fonksiyonun kendine özel tanımları söz konusudur ki, bunu görsel olarak tasarlamanızı sağlayan yazılımlar da kullanılabilir. Örneğin wrodpress gibi CMS sistemleri ve görsel tasarım pluginleri ile web sitenizi görsel olarak tasarlayabilir, yazılımın html kodlarını otomatik olarak oluşturmasını sağlayabilirsiniz.
Header (<head>) Nedir?
Her web sitesi, bazı ön bilgileri web tarayıcısına iletir. Hyper Text Markup Language kodundan hemen sonra gelen “head” kodu bu ön bilgilerin yer aldığı kısımdır. Sayfanın Seo verileri, dili, sahibi, içerikte yer alan uygulamaların kaynak siteleri gibi bilgilerin yer aldığı kısıma “head” denir.
Html Nasıl Açılır?
Html kodları her web sitesinin arka planında yer alır. Bu kodları görüntülemek için sitenin herhangi bir serbest alanına sağ tuş ile tıkayıp “kaynağı görüntüle” sekmesini tıklamanız yeterlidir. Ancak bu şekilde sayfa kaynağını yalnızca görüntüleyebilmeniz mümkün olacaktır. Sayfayı düzenlemek için ftp ile kaynak kodların tamamına erişmeniz ve bu yetkiye sahip olmanız gerekir. Ayrıca html düzenleme işlemi için html editör yazılımlarından birisine de ihtiyaç duyarsınız. Elbette html düzenleme işlemini notepad ile de yapabilirsiniz. Ancak bunun için ciddi düzeyde bilgi gerekli olacaktır.
Hyper Text Markup Language, tüm uzak bağlantılı web sitesi mantığında çalışan uygulama ve sayfaların temel kodlama dilidir. Bu kodlar bilinmeden web sitesi tasarlanabilmesi mümkün değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bazı görsel tasarım araçları sınırlı düzeyde faydalı olabilse de, tam anlamıyla kontrol için html bilgisi şarttır.