Arama motoru (search engine) , internetin en büyük kütüphanesi olarak düşünülebilir. Ancak kitap yerine, raflarında milyarlarca web sayfası bulunmaktadır.
Böyle muazzam bir kütüphane düşünün aradığınızı bulmak sonsuza kadar sürecektir!
Arama motorları; Belge ve dosyaları anahtar kelimeler içinde arayarak, bu anahtar kelimeleri içeren herhangi bir dosyanın sonuçlarını size bir liste halinde sunan, internet üzerinden erişilebilen bir yazılım programı veya komut dosyalarıdır. Bugün, internette her biri kendine özgü özelliklere sahip binlerce farklı arama moturu bulunmaktadır. Geliştirilen ilk arama motoru FTP dosyaları aramak için kullanılan Archie, ilk metin tabanlı search engine ise Veronica olarak kabul edilir. Bugün, en popüler ve en tanınmış ise Google’dır.
İnternet kullanıcılarının neredeyse tamamı bilgi toplamaya çalıştıkları ve ilgi duydukları konular ile ilgili ilintili olan web sayfalarına ulaşabilmek için sık sık arama motorlarını kullanır. 2016 yıl sonu rakamlarına göre Dünya’da 3.77 milyar internet kullanıcısı birbirinden farklı içeriğe sahip 1.5 milyarın üzerinde internet sitesine ulaşabilmektedir.
Ancak arama motorlarının robotlar gibi olduğunu hatırlamak önemlidir; buldukları bilgilerin doğruluğunu veya güvenilirliğini kontrol etmezler.
Ayrıca şirketler, arama motorlarının sahiplerine sayfalarının aramalarının üstünde veya “sponsorlu bağlantılar” adı verilen reklamlar (bu genellikle arama sonuçlarının üstünde ve sağ tarafında görünür) olarak görünmelerini ödemekle mükelleftir.
Bu nedenle, tüm arama sonuçlarının bir sitenin popülerliğine dayalı olmadığını unutmayın.
Arama Motoru Nasıl Kullanılır?
Bir arama motoruna erişmek için tarayıcınızın adres çubuğuna gidip arama motoru web sitesinin adresini yazmanız yeterlidir veya genellikle tarayıcının sağ üst köşesinde bulunan arama kutusunu kullanabilirsiniz.
Her arama motoru benzer şekilde çalışır. Bir arama motorunun ana sayfasına giderseniz tek bir kutu bulacaksınız. Bu kutuya aramak istediğiniz her şeyi yazmanız yeterlidir.
Arama Motoru Nasıl Çalışır?
Örümcek olarak da tabir edilen web robotları internet sayfaları ile içeriklerini tarar.
İnternet kullanıcısı sayfada bulunan arama (search) kısmına aramak istediği bilgi ile ilgili anahtar kelimeleri girerek arama gerçekleştirir.
Arama motoru, kullanıcının girdiği anahtar kelime ile ilgili olan internet sayfalarını kendi kriterlerine göre filtreleyerek en alakalı içeriğe sahip web sayfası başta olacak şekilde arama sonuçlarında sıralar.
En Çok Kullanılan 4 Arama Motoru Nedir?
En çok kullanılanılanlar sırasıyla;
- Bing
- Baidu
- Yahoo